Alt det andet,  Haven,  Hønsegården,  Økologi,  små projekter

Påskekyllinger :-)

Så har jeg fået mit første kuld kyllinger, som min silkehøne selv har ruget ud. Det startede med tre af hendes egne æg, befrugtet af min skønne silkehane, og derefter købte jeg seks rugeæg af en blandingsrace sussex/araucana, som gerne skulle give nogle fine turkise æg til efteråret, hvis jeg er så heldig at have nogle høner iblandt dem. Jeg skal egentlig ikke have flere silkehøns, men hun fik lov at blive liggende på de tre silkeæg alligevel, da jeg faktisk slet ikke regnede med at de var befrugtet.
Men i lørdags kom der så to små silkekyllinger frem under vingerne, og her i nat er der klækket der fire af de resterende æg. De sidste to er der kommet stjerner i her til aften, så i morgen tidlig skulle der gerne være to mere i kuldet. Den ene af de små klarede det desværre ikke efter at den var kommet ud af ægget i morges, men hvis de to i nat klarer den, så har hønemor klaret 7 ud af 8 æg, det synes jeg er flot at hendes første udrugning.

Her er "Silke" med de to små silkekyllinger, da de er 12 timer gamle. De seks resterende æg ligger hun stadig og vogter over.
Her er “Kylse” med de to små silkekyllinger, da de er 12 timer gamle. De seks resterende æg ligger hun stadig og vogter over.
Min datter følger meget med i processen, da det er hende "kylse" der ruger ud, og her holder hun den lille på knap et døgn.
Min datter følger meget med i processen, da det er hende “kylse” der ruger ud, og her holder hun den lille på knap et døgn.
IMG_0043
Der kan ses en lille stjerne i venstre ende af ægget, det er den lille kyllinger der kæmper sig vej ud. Det er svært ikke at hjælpe, men naturen må gå sin gang. Ligesom menneskebørn går igennem en proces ved fødslen, så er det også vigtigt at kyllingerne selv klarer opgaven selvom det kan tage mange mange timer
IMG_0760
Den ene lille blanding. Det er spændende hvordan den kommer til at se ud
Her titter de tre blandinger lige ud, mens de sidste kyllinger kæmper sig vej ud igennem ægget.
Her titter de tre blandinger lige ud, mens de sidste kyllinger kæmper sig vej ud igennem ægget.

Det er ikke et år siden jeg fik de første høns i “Hogsmeade”, og jeg lærer hele tiden nyt om de små kræ, men det er en hel fantstisk fornemmelse, at min egen hane har befrugtet min egen høne, hun har selv ruget ud, og hun passer nu kyllingerne som en fantastisk hønemor. Dette er hele min tanke med hønsegården. Hønsene skal have det godt (og det har de bestemt), jeg er selvforsynende og mere til i æg, og det ser ud til at mine silker er fantastiske til at ruge ud. I efteråret fik den anden silke 10 kyllinger hun også tog sig rigtig godt af, men denne gang er nogle af æggene mine egne, og det er altså en ret speciel fornemmelse.
Selvom jeg godt ved, at næste kuld der bliver ruget ud bliver slagtekyllinger, så ved jeg at de får det fantastisk i de måneder de får lov at leve, i modsætning til den kylling jeg kan købe i forretningen til 29.95,- .(hvilket jeg dog aldrig kunne finde på!!) og derfor er det med god samvittighed at jeg glæder mig over at have en formidabel hønemor i hønsegården 🙂

P.S den anden silke har allerede lagt sig skruk i dag, så det er på jagt efter nogle rugeæg til hende 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.