DIY,  Haven,  Møbler,  små projekter

Plankebord : Byg-selv havebord

Vi manglede et havebord til bål-terrassen, og jeg har ikke kunne finde et i de mål jeg synes passer til terrassen. Så er det jo bare at kaste sig ud i at bygge et bord selv. Det er jo blevet meget populært med plankeborde, så det er nemt at finde inspiration på nettet til hvor nemt det egentlig er.

Vi kan godt lide den lidt rustikke, men robuste stil, så jeg har fundet nogle mørkegrå stålben, og købt 8 meter spærtræ. Borden skal gerne blive 2 meter langt og 67-70 cm bredt.

Balder passer godt på materialerne

Spærtræ fåes i de fleste byggemarkeder, og koster ikke alverdens. Jeg købte træ for ca 230,- kr. Det vigtigste er nok, at man selv tager ned i byggemarkedet og finder de brædder man vil bruge. I de lidt billigere byggemarkeder som Jem&Fix, kan brædderne være billige, men også meget skæve. Jeg skulle kun bruge to, og var hele bunken af brædder igennem inden jeg fandt to jeg var tilfreds med. De kan sno sig på alle leder, og det kan være meget svært at rette op på til en bordplade.

spæretræet er skåret ud i fire stykker, af ca samme størrelse, og lagt med oversiden ned af
Et bræt på tværs i hver ende holder plankerne sammen

Har et stort lager af udendørs-skruer, og bruger i dette tilfælde terrasseskruer til at fæstne brættet på tværs, der holder plankerne sammen. Her havde jeg en rest fra terrasserne som er brun-impægneret træ, til selve bordpladen ville jeg aldrig vælge imprægneret træ, heller ikke selvom det bliver olieret eller malet.

Jeg vil gerne have enderne helt lige, så de skæres til med en rundsav.

Mange vælger drivtømmer-looket, og en ide kan her være, at lade brædderne være en smugle forskudte i enderne. Jeg vil dog her vælge en varm glød, ligesom vores terrasser, og derfor skal enderne være lige.

Så er det bare at gå i gang med at slibe
Kanterne skal gør lidt runde og glatte, så man ikke hænger fast i små splinter når man sidder ved bordet

Jeg lånte en excentersliber (som nu er på ønskelisten 🙂 ) til at slibe bordet ned, først korn 60 til det grove, så 120 til at finpudse. Med den rette maskine tager det ikke langt tid at slibe kanter og overfladen som man vil have den.

som skrevet har jeg valgt en træ-olie i en varm glød. Især for at bevare det flotte udtryk i råt træ.
FullSizeRender
Her har bordet fået to gange olie, jeg lader det lige tørre ordentlig ind, så kan det altid få flere gange hvis man ønsker et mørkere resultat.
IMG_4146-1
det færdige bord
IMG_4190
Så er der klar til endnu en grill-aften ved bålpladsen
IMG_4193
Udekøkkenet er også kommet på plads, så er der kommet orden på alle redskaberne.

IMG_4206

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.