Madplan uge 43
Dette indlæg er ikke starten på et fast blogindlæg hver uge, men et bud på hvordan man gør hverdagen nemmere og billigere. Indlægget kommer efter en tråd på facebook, hvor et realistisk bud på et månedbudget blev diskuteret! Da jeg påstod at jeg bruger ca 1900,- på husholdning om måneden, og tilmed køber alt økologisk (det jeg kan få) lovede jeg at lave et blogindlæg om det.
Som forklaring på at dette kan lade sig gøre, så skal det siges at jeg siden juni har været selvforsynende i frugt og grønt (der er noget frugt jeg har købt, bla bananer som jeg ikke lige har i køkkenhave). Derudover har vi høns som forsyner os med æg og noget kød, og til sidst, så er det ikke meget kød vi spiser, da jeg primært vil have det økologisk, og det er ikke altid til at få fat i, eller simpelthen for dyrt til at jeg synes det er det værd. Der er også en sundhedsmæssig overvejelse i valget om at der ikke er kød på bordet hver dag, men den diskussion må vente til et andet blogindlæg 🙂
MEN, når dette er sagt, så har jeg forsøgt at give et bud her på, hvordan dette kan lade sig gøre. Det skal dog siges, at når jeg skal købe grønt og kød, så kan jeg ikke holde det på 1900,- men synes selv, at dette bud giver et godt billed af, hvordan det kan lade sig gøre.
Første skridt er at lave en madplan! Jeg er så heldig at Buresødal levere her i mit område, så jeg bare skal hente kassen tæt ved vores bopæl en gang om ugen. Denne uge valgte jeg så at få kassen, og dens indhold blev medbestemmende for, hvordan ugens madplan kom til at se ud. Kassen koster 167,- pr. gang jeg modtager den, og dette indgår i denne uges budget.
Denne uge indeholder kassen:
1 stor butternut
1 kg gulerødder
2 store porrer
1 blomkål
1 bakke jordskokker
1 bundt bladbeder
10 tomater
2 majs
3 agurker
4 røde peberfrugter
1 bundt radiser
Ud fra dette ser ugens madplan således ud:
Lørdag | Havregrød | Tortillia med pålæg og salat | Tærte med porre og butternut
|
søndag | Brød | rester af tærte med grøntsager | Kyllingefrikadeller med bagte rodfrugter
|
mandag | Brød | Madpakker | butternut og jordskoksuppe
|
tirsdag | Brød | Madpakker | pizza på blomkålsbund
|
onsdag | Brød | Madpakker | grøntsagslasagne med bladbeder, gulerødder, rødbede
|
torsdag | Brød | Madpakker | pandekager med kylling
|
fredag | Brød | Madpakker | Restaurant grundet fødselsdag
|
Jeg bager hver lørdag (færdige søndag) 2 stk rugbrød af egen surdej, hvoraf det ene bliver frosset ned med det samme. Samt et surdejs lyst brød, med rester af grøntsager (primært gulerod og lign ) Bager igen et brød onsdag, hvis det er nødvendigt. Denne uge skal vi have suppe, så der ryger jo også noget brød.
Til denne uge ser indkøbslisten således ud:
1 pakke Bakkedal
2 liter mælk
1 pk gær
1 oksekødsspejepølse
1 pk kødpølse i skiver
2 pk chokoladepålæg
1 pk skinke
1 ds flåede tomater
1 ds tomatpure
600 g ost
Fuldkornslasagneplader
1/2 liter piskefløde
Majsmel
1 hel kylling
1/2 liter neutral skyr
1 pk leverpostej (primært til hundene)
Jeg har i forvejen hvad der skal i brødet, og handler altid stort alt kolonialvare når disse er på tilbud. Jeg har regnet ud, at der i de tre brød jeg bager lørdag er basisvare for kr. 47,- (mel, solsikkekerner, græskarkerner, havregryn, gulerødder, hørfrø, sirup, salt)
De indkøb jeg gjorde var i netto samt Super Best (majsmel) og alle vare undtagen skinken er økologiske. Jeg har alt i alt handlet for kr. 365,75-
dertil kommer jo de kr. 167,- for grøntsager samt kr 47,- for brød.
alt i alt kr. 579,75-
det er jo mere end de kr. 1900,- som jeg påstod at jeg bruger, men trækkes kød og grønt fra, så er der i dette budget kun brugt kr. 313,- Dertil kommer selvfølgelig opvaskemiddel, toiletpapir, håndsæbe, tandpasta, opfylning af basisvare, men der er jo kr. 650,- tilbage til dette, som rækker fint herhjemme. Vi bruger jo ikke shampoo og et minimum af sæbe, af det der bruges laver jeg det meste selv, så er det for at spare penge er dette også en rigtig god måde, jeg gør det dog ikke af økonomiske grunde, men sundhedsmæssige og egne overbevisninger 🙂
Hvis du skulle have spørgsmål til dette, så skriv endeligt, det kan være jeg har glemt en vigtig detalje. Fx ar jeg jo ikke købt revet ost, selvom det bør indgå i retten tre dage, men jeg har derimod købt et stort stykke på 600 gram, som jeg så bare selv river når det skal bruges, det er også en måde at kunne købe økologisk uden at det bliver super dyrt!
Og skulle der være interesse for det, så sætter jeg gerne opskrifter på af de forskellige retter og brød, og laver gerne en ugeplan mere hvis det er 🙂
Og til dem der har kommentare til at der ikke er en ret fredag aften, så falder det denne uge altså sådan at datteren fylder 8, men ellers kan fredag godt være en dag hvor nemme rester bliver brugt! Er der så stor en rest af fx. lasagne at der er nok til et helt måltid, så fryses det ned, og kan tages op en anden god dag, derfor passer det meget godt, at der er minimum en aften om ugen hvor jeg ikke laver mad.