low poo, no poo, no go?
Hvad i alverden er low poo, no poo?
For mange (læs 17) år siden havde jeg en periode hvor jeg ikke vaskede mit hår, havde læst at det så ville blive selv-rensende, men det er vist ikke helt så simpelt, og så alligevel…
Som teenager har jeg også søbet mig selv ind i alverdens duftende shampooer, deodoranter og parfumer, og dengang havde man vel nok en forventning om, at jo mere man duftede af sæbe, jo renere var man, men man bliver jo heldigvis klogere med alderen 😉
Da jeg gik på barsel med mit andet barn, startede jeg en webshop op, med naturlige og økologiske plejeprodukter. Jeg ville gerne sætte mig ind i de forskellige virkestoffer der bliver puttet i produkterne, da jeg ville det bedste for mine egne børn. Det er en jungle jeg aldrig bliver klog på, og det vil altid undre mig, at der skal minimum 15 forskellige virkestoffer til at lave en bodyshampoo, selvom den siges at være bæredygtig og økologisk.
Men behøver man virkelig sæbe? No poo er et udtryk for slet ikke at bruge shampoo, og low poo er, som det fremgår, et minimal forbrug af shampoo. Der er nok ingen der vil tilbage til den tid hvor man gik rundt og lugtede, brugte parykker for at skjule det urene hår, og hygiejnestandartet bare var alt for lav, men hvad med det naturlig forsvar kroppen har. Vi har naturlige bakterier på kroppen, og et naturligt lag fedt, som faktisk beskytter. Ved at vaske sig med sæbe hyppigt, bliver disse naturlige beskyttelseslag ødelagt, og man er mere modtagelig overfor bumser og tør hud.
Men hvad så med det hår…. Jeg har været igennem perioder hvor jeg har vasket hår i æg, rugmel, lunken vand, sovet med olier i håret, brugt citron som balsam, og alverdens andre ting, og alt sammen med brugbare resultater, men først da jeg faldt over det marokkanske sæbe-ler Rasul, har jeg fundet et produkt som lever fuldt op til mine forventninger.
Den måde jeg bruger det er meget simpel: jeg opløser noget Rasul i lunken vand, så det bliver en tynd mudder. Det kommer jeg i fugtigt hår, og massere ind, ligesom jeg ville gøre med en almindelig shampoo. Der er jo ikke kemi eller konservering eller andet i, så det hverken skummer eller dufter, men det virker fantastisk. Jeg lader det sidde 2-3 minutter, hvorefter det skal skyldes godt ud. jeg har eftaring med at lunken vand er bedst. er vandet for koldt kan det virke lidt fedtet bag efter, er det for varmt, virker det tørt.
Jeg slutter af med at skylle håret igennem med en blanding af økologisk æblecidereddike og vand. Nogle gange tilsætter jeg lidt naturlige æterisk olie for at det dufter lidt, men det kan også gøres ved at putte en dråbe eller to på børsten når jeg reder det yderste af håret, så kommer det ikke i kontakt med hovedbunden.
Hvis du har et ønske om at skabe en naturlig balance i din hårbund, kan jeg kun anbefale det, men det kræver lidt arbejde. Hvis du er typen der vasker hår hver, hveranden dag, så skal den naturlige balance tilbage til hovedbunden, og det tager noget tid. Som tidligere skrevet, så danner vi fedt i hovedbunden som en naturlig beskyttelse, og vasker vi det væk hver dag, så vil kroppen naturligt danne mere og mere, og håret bliver hurtigt fedtet igen. Men ved langsomt at vænne håret til at få en sund balance igen, kan man med fordel lade der gå længere og længere tid imellem hårvask med sæbe. Det tog mig ca. 4 måneder før mit hår og hovedbund havde en sund balance uden tegn på hverken skel, kløe, eller hurtig fedtproduktion.
Jeg styler ikke selv mit hår, da det er langt og glat, og oftest er i en fletning eller hestehale, men skulle jeg finde på det, styler jeg med saltvand. Men andre der bruger samme metode med ikke at bruge kemi i håret, har jeg fået fortalt at især krøllet hår bliver meget nemmere at håndtere, da fedtlaget naturligt skaber flotte krøller når det får lov at arbejde, og jeg oplever selv meget mere fylde efter jeg ikke bruger shampoo mere.