DIY,  Haven,  Kemi-fri,  Køkkenhaven,  Økologi,  selvforsyning

DIY – hjemmelavede plantesække

Det er ikke fordi jeg bruger mange plantesække i køkkenhaven, men i drivhuset er det en stor fordel at bruge kapillær-kasser, da jeg meget bevidst har lagt fliser i hele bunden.
Alt i køkkenhaven er jo økologisk, og det er da muligt at købe økologiske plantesække, men sammensætningen er jeg ikke tilhænger af. For det første koster sækkene 40-50 kr stykket, og så består de, som det fleste mærker på markedet, af spagnum, tilsat lidt gødning og muligvis kalk.

Grunden til at den største bestanddel af sækkene er spagnum er, at det holder godt på fugten, og har en løs struktur, så rødderne kan arbejde. Men det har på ingen måde nogle næring i sig selv, og kan let erstattes af andre ting, som er langt mere bæredygtige end spagnum. Jeg er ikke hellig, og bruger også spagnum i min have, men i køkkenhaven, som skal være så bæredygtig og økologisk som muligt, vil jeg ikke have spagnum inden for lågen 🙂

IMG_6658
Jeg har i år brugt, lige del muldjord og savsmuld, og ca 1 liter hønsemøg pr. trillebør blandet jord til plantesækkene

Vi har pilleovn herhjemme, og i vinter skete det, at nogle af de poser som pillerne bliver leveret i, blev våde. Våde træpiller kan man ikke fyrer med, så jeg vil istedet bruge dem som fyld i mine plantesække. Det træ der bliver brugt til de træpiller vi fyrer med, indeholder ikke andet en tæt-presset rå træ. Der er derfor ingen kemikalier eller andet i. (det går jeg faktisk ud fra gælder alle træpiller, da der jo bekendt ikke må fyres med behandlet træ af nogen art.)
Og mht evnen til at holde på fugtigheden, så skal jeg garantere for, at en pose træ-piller kan suge rigeligt af mængder vand 🙂

IMG_9279
Når træ-piller, muld og gødninger er blandet sammen, giver det en meget luftig og blød struktur.
IMG_5585
Jeg har valgt at bruge klare sække, for ikke at få jorden unødigt opvarmet, ved at buge sorte sække. Jeg har været på jagt efter et mere bæredygtigt materiale, og overvejer næste år at sy nogle poser af enten hørlærred eller plantedug, men i år må jeg “nøjes” men klare sække
IMG_9280
Jeg synes faktisk de er fine at kigge på, fremfor de plantesække man køber. De økologike har en mørk grøn farve, og er meget diskrete, men de traditionelle er altså ikke kønne at se på.
IMG_9433
Som ved almindelige plantesække, så skal der huller både i bunden og i troppen, men det er jo nemt at klippe med en saks.
IMG_9434
I anledning af morsdag, så bliver tomaterne plantet ud. Det gamle huskeråd med tomater til morsdag og agurker til farsdag er nemt at huske 🙂 Så nu er alle 30 tomatplanter fint i jorden i køkkenhaven.


 

3 kommentarer

  • Gitte Sell

    Hej Fuldtidsmor

    God ide med hjemmelavede plantesække! Hvordan lukker du dem? Hvordan gik det med dyrkningen, var sækkene gode?

    mvh Gitte

    • Fuldtidsmor

      Hej Gitte

      De er blot bukket om i den ene ende, da de er en længere end plantekasserne.
      Det gik super med at plante i dem, har dog ændre lidt på forholdet i sækkene, da jeg har brugt kompost istedet, så mindre spåner, mere kompost, og 1,5 liter gødning. Det fungere her, men prøv dig frem 🙂

  • Annika Woller Jensen

    Hej! Super god ide! Jeg går selv med tanken om selv at sy en plantesæk, da jeg har en kaffesæk liggende. Jeg er dog i tvivl om det er for løst vævet og vil gerne høre, om du fik syet én i hørlærred eller plantedug?

    Venlig hilsen
    Annika

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.