DIY,  Opskrifter,  Økologi

Naturlig forebyggelse af flåtbid

Nu i dag, er første dag i år jeg har fået de små kryb ind i huset med kattene. Selvom der har været meget frost, så har flåterne haft god mulighed for at overleve, og nu da graderne stiger, kommer de livligt ud fra deres skjul. Vores sjove tingfinderdøvemis “hvidemis”, er en skøn selvstændig kat, som sover meget af tiden ude. Det betyder også at han hurtigt får mange flåter på sig. I dag kom han hjem med 11 i alle stadier af flåtens liv, selv en her stor fyldt, som har siddet der noget tid. Frem med flåt-fjerneren, og han fik en kærlig behandling med min olie.

To af mine katte, Ron og Ginny, er meget hjemme, og har derfor allerede fået olie i pelsen, og jeg har endnu ikke set en eneste tæge/flåt (eller lus) på dem.

ækelt syn med de flåter! Her kommer de i en skål med vand, til de er druknet. Dem og myg er de eneste dyr vi med overlæg slår ihjel herhjemme.

Den opskrift jeg bruger, er en blanding af mange forskellige jeg er stødt på, og den kan laves som spray eller olie. Jeg foretrækker den i olie, da jeg synes den holder længst, og er nemmest at påfører. Det er selvfølgelig nemt at bruge en sprayflaske, men jeg føler sig mest sikker når jeg selv kører fingrene gennem pelsen på mine dyr, og er sikker på at det trænger ind.

Mange krydderurter kan bruges, min favorit er Rosmarin. Du kan også bruge salvie, timian, estragon mm, men jeg synes det bedste resultat er med rosmarin. Mange bruger også kanel, som jo er godt mod mange uønskede dyr, det har jeg dog ikke forsøgt på mine firbenede dyr, da jeg ikke er vild med lugten.

Så det jeg koger sammen er:

1 stor håndfuld frisk rosmarin (brugte her også en rest estragon)
1 citron i skiver
1/2 – 1 liter vand
1-2 dl olivenolie
(1 dl kokosolie)

Kog krydderurter, citron og vand sammen i et par minutter, bare så rosmarin bliver lidt blødere, og noget af olien fra krydderurterne frigives i vandet.

Tag Rosmarin op af vandet, og put det i et glas. Citronen presses i vandet og smides derefter ud.

Om man vælger ren olivenolie, eller en anden olie er som sådan ligemeget, jeg kan godt lide blandingen af de to olier. (det betyder ikke noget at kokosolien er en masse og ikke flydende, da de smelter sammen). Kokos olie kan have en lidt mere fedtet effekt på pelsen end andre olier, men det er smag og behag.

Kog resten af vandet ind til en essens på ca 1/2 dl. Det tager ca 20 minutter uden låg på gryden. 

Efter ca 20 minutter er der kun ca 1/2 dl tilbage i gryden, som hældes i glasset.

Nu er olien klar til brug. (når den har trukket et par dage skubber jeg rosmarinkvistene ned i glasset, så olien er nemmere at få fat i.

Jeg bruger den ved at smøre mine hænder ind i olien, og kører hænderne igennem dyrenes pels. Skal jeg selv i skoven, hvor det ikke kun er for at gå en tur, større jeg olie på fx ankler, halsåbning og håndled. De dufter kort af rosmarin, men er ikke fedtet eller til gene. Dyrene får en tur et par gange om ugen, det tager jo ingen tid, og de skal alligevel kæles og nusses 🙂

Som suplement til denne olie, får alle dyrene, høns, katte, hund og ænder hvidløg i deres mad regelmæssigt. Dette er godt forebyggende mod utøj og mod orm, og bare godt i det hele taget 🙂

Skulle der alligevel komme en flåt i pelsen, så sørg for at få den fjernet hurtigt. Ikke alt det med at dreje den fri med olier eller drukne den i sprit, det er meget simpelt med en flåt-tang/flåt-pincet, eller en almindelig bred pincet. De kan fåes i de fleste supermarkeder, apoteker og matas, og er i mange forskellige udgaver. Denne er min favorit, da den er super hurtig, og for det meste fjerne hele flåten på en gang. Men har en del, også dem til 20,- fra Netto, som også virker efter hensigten 🙂

Når vi herhjemme selv får en af de små skarn på os, markere vi altid med tus/kuglepen i en 3-4 cm stor ring rundt om bidet, for at være sikker på at der ikke kommer infektioner, eller andre tegn på, at lige den flåt ikke var en af de uheldige som er bærer af en af de noget mere alvorlige sygdomme som fx. borreliose (borrelia).

Denne opskrift er ikke en garanti mod flåter. Især vores hvide kat slæber mange flåter ind. Min erfaring er dog, at dette middel virker ligeså godt, om ikke bedre mod utøj end de midler der kemisk forebygger angreb. Vi har været hele markedet forskellige præparater igennem, og personligt vil jeg heller nusse dyrene en ekstra gang, end at fylde dem med unødig medicin og kemi med samme virkning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.